Веднаш по своето  основање во 2000 година, Фирмата Гранитерм Инженеринг ja започнува својата работа со производтсто, продажба и монтажа на мермерни и гранитни плочи за греење, по што го добива своето име.

Набрзо Гранитерм станува и застапник на светски познатиот DEVI Denmark, првиот и најголем производител на електрични грејни кабли и мрежици кои се користат за подно греење во домови, во комерцијални и индустриски објекти. DEVI Denmark во својата производна линија нуди решенија за надворешни услови за топење на снег, заштита од мрзнење на олуци, цевки, патеки и подови, скали, стојалишта, гаражни рампи, надворешни тераси, мостови, антени итн. Навистина е широка и разновидна примената на грејните кабли, која во пракса се потврди и во наши услови. DEVI Denmark денес е дел од групацијата Danfoss.

Во 2002 година Гранитерм почнува соработка и застапништво на француската компанија Thermor, како дел од групацијата Atlantic International со што формира мрежа од продажни места низ Македонија, каде се продаваат електрични конвектори, зрачечки панели, радијатори, регистри за бања и електрични бојлери. Сите производи се одликуваат со врвен квалитет,економичност,безбедност и сигурност при работа. И денес Тhermor е број еден во Македонија во својата бранша, со безброј задоволни корисници. 

Понатаму Гранитерм ја збогатува својата продажна програма со електрични грејни кабли од чешкиот производител Fenix кој многу брзо се издигна на европскиот пазар и ги следи најновите трендови за загревање на домови и индустриски објекти. Најголем дел од изведените објетки со низ Македонија со подно греење и заштита од замрзнување се со призводите од Fenix – Чешка.

Вистински хит во светот е најновиот производ- грејна филм фолија Hotfilm која Гранитерм ја донесе од најголемиот производител од Јужна Кореја – Heatplus, Поради лесната и практична монтажа, Хотфилм подното греење беше брзо прифатено како идеално решение за домашно греење кое особено најде примена во многу верски објекти, особено џамии во Македонија.

Во 2010 година Гранитерм се прошири во еден нов сектор – филтрација на вода. Првенствено ги пласираше на пазарот јонизаторите за вода од реномираниот производител Alkamedi од Јужна Коеја, кои се во дејноста на прочистување на водата за пиење во домашни услови, а подоцна увезе и системи за реверзно-осмотска филтрација на водата од европските  производители Polaqua i Amii, како и од унгарскиот производител Euro-clear Ltd кој произведува јонски изменувачи за отстранување на бигор од водата.

Гранитерм е застапник на италијанскиот бренд Aqua Brevetti, чии производи се единствени патентирани за отстранување на бигор и заштита од корозија на електричните уреди во домаќинствата: бојлери, машини за перење алишта и садови итн. Денес, со својата широка палета на производи Гранитерм ги покрива сите проблеми кои се однесуваат на прочистување и подобрување на водата за пиење со цел превенција и заштита на здравјето на луѓето.

Зoшто Гранитерм?         

  • целосна поддршка и гаранција на производите, сервис и монтажа
  • врвен квалитет, висока енергетска ефикасност
  • ниска потрошувачка                                     
  • професионален пристап, соработка и дистрибуција со партнери низ државата