Зошто ни е потребен омекнувач

Секоја вода има одредена тврдост која ја чинат солите на магнезиум и калциум кои се растворени во неа. Во многу домови и технолошки процеси таа тврдост прави проблеми. За отстранување на тврдоста се користат јоноизменувачки филтери, т.н. омекнувачи на вода. Омекнувачите се всушност филтерски колони надополнети со одредена количина јоноизменувачка маса. Оваа маса (т.н. смола) ги врзува јоните на клациум и магнезиум и со тоа доаѓа до омекнување на водата.

Може да се забележи со око дека водата е тврда по дамките кои ги остава на мијалници, тушеви и садови. Тврдата вода исто така може да предизвика сушење на косата и кожата.

Поради тврдоста на достапната вода, предизвикана од присуството на јони на калциум и магнезиум, сè почесто во домовите се јавува потреба за користење на омекнувачи на вода. Омекнувачите се уреди кои ги отстрануваат штетните јони од водата и го подобруваат нејзиниот квалитет.

Вашите апарати во домаќинството што работат со вода – машини за миење садови, машини за перење, бојлери и слично ќе работат подобро и траат значително подолго кога работат со мека вода. Ќе забележите разлика и на вашата кожа и коса – ќе станат меки и сјајни. Вашите сапуни, млека за тело и шампони подобро ќе се пенат и траат подолго во мека вода. Користењето помалку сапун, лосион за тело и шампон на долг рок заштедува пари.
 
 
Омекнувач за вода заштита од бигор и корозија Omeknuvanje na tvrda voda omeknuvaci za Омекнувач за вода

што е тврда вода и зошто не е добра

Едноставно кажано, тврда вода е вода во домаќинството која содржи високи концентрации на растворени минерали, поточно калциум и магнезиум. Сега, овие минерали не се токсични и не ја прават водата нездрава за пиење, или мирисаат или вкусуваат смешно, но може да бидат штетни исто.

Тврдата вода содржи многу калциум и /или магнезиум – два “тврди” минерала кои предизвикуваат создавање на бледи дамки на стаклото, наслаги на кујнските славини и туш батериите во купатилата. Иако не е претерано опасна за пиење и наводнување на градини, тврдата вода може да создаде наслаги на греачите за вода, во машините за перење облека и садови, по чешмите во купатилата и кујните, туш кабините, кадите, ВЦ школките, плочките, казанче за пуштање вода итн. Се намалува и ефектот на сапуните или детергентите во тврда вода, а испраната облека станува крута и бледа.Се уништува вашата коса и кожа со тоа што поради тврдината на водата сапуните и шампоните не се раствораат доволно и при испирање останува невидлив слој на кожата и косата. Исто така потрошувачката на струја (бојлер, машина за перење облека и сл. драстично се зголемува затоа што греачите се обложени со бигор и поради тоа слабо/споро ја загреваат водата. 

Tврдата вода има висока содржина на растворен воден камен и други елементи. Негативни ефекти на тврдата вода:

 • Таложење на воден камен во цевките, арматурите, ел. грејачи (бојлери). Таложењето се зголемува со тврдоста и со температурата на водата. Отстранувањето на водниот камен го намалува неговото полнење во водоводниот систем и ја намалува корозијата.
 • Средствата за перење и нивните раствори имаат помала ефикасност при чистењето – поголема потрошувачка.
 • Со таложењето на воден камен се намалува пресекот на цевката (протокот).
 • Бели дамки на садовите, приборот…

 

Омекнувач за вода заштита од бигор и корозија Omeknuvanje na tvrda voda omeknuvaci za Омекнувач за вода

како да знаете дека имате тврда вода

Ако вашата вода има преку 121ppm ( растворени тврди материи во водата), би требало да размислувате за поставување на омекнувач на вода. Во повеќето случаи, водата од земја (бунарска вода) е тврда. Населението во малите или руралните заедници често нема опција за поврзување на градска вода, туку се снабдува од приватни или комунални – заеднички бунари. Градската вода е исто така далеку од мека вода. 

Најбитниот чекор во донесување на одлука дали во вашиот дома е потребен омекнувач на вода е да дознаете дали водата која ја користите е ТВРДА. Ако користите градска вода, прашајте во водовод колку изнесува тврдината. Ако користите бунарска вода или имате природен извор, однесете вода во некоја лабораторија или донесете вода кај нас за да ја измериме тврдоста. Одредувањето на тврдината на водата е многу битен параметар за подесување на системот.

придобивки од користењето на мека вода

Меката вода има мала содржина на растворен воден камен и слични елементи што предизвикуваат водата да стане тврда. Со јонските уреди за омекнување може целосно да ги отстраниме или да ја намалиме содржината на таквите елементи. Придобивки од меката вода: 

 • Меката вода ги штити цевките, грејачите, водоводот, апаратите за домаќинство и со тоа им обезбедува подолг животен век
 • Алиштата се помеки на допир
 • Нема појава на бели дамки на садовите, цевките, мијалниците
 • Заштеда на средствата за перење и за омекнување до 70%
 • Заштеда на електрична енергија до 30%
 • Видливо намален број на поправки

 

Омекнувач за вода заштита од бигор и корозија Omeknuvanje na tvrda voda omeknuvaci za Омекнувач за вода bigor i korozija

принцип на работа и одржување

За омекнување на водата се употребуваат јоноизменувачки филтри (омекнувачи), кои се состојат од одредена количина на јоноизменувачка смола која што ги врзува за себе јоните на калциум и магнезиум, а ги заменува со јони на натриум. Со овој процес се отстранува тврдината на водата. Кога смолата ќе се засити, се пушта низ неа одредена количина на растворена таблетирана сол (NaCl) која што ја враќа во активна форма и одново е спремна за омекнување на наредна количина на вода. 


Има различни големини и стилови за да ја прилагодат големината на вашиот дом и семејство. Омекнувачот е инсталиран во подрумот, гаражата, орманот или каде и да има довод на вода во куќата.

Омекнувачите се всушност филтерски колони надополнети со одредена количина јоноизменувачка маса. Оваа маса (т.н. смола) ги врзува јоните на клациум и магнезиум и со тоа доаѓа до омекнување на водата. Кога ќе дојде до заситување на јоноизменувачката маса се врши регенерација со раствор на кујнска сол (NaCl) при што масата повторно се активира и се оспособува за продолжување на омекнувањето.

Фази на омекнување: Кога ќе дојде до заситување на јонската маса, таа треба да се изврши регенерација која ќе биде направена по следниот распоред:

 1. контраиспирање
 2. вовлекување на реагенс и регенерација
 3. дополнување на садот за солен раствор
 4. брзо плакнење

По овие фази масата е повторно активирана и спремна за повторно омекнување на водата.

omeknuvaci омекнувачи филтри за вода филтрација на вода, заштита од бигор, filtri za bigor i korozija

купи омекнувач